Ambalaj Tasarımı

Ambalaj Tasarımı ; Ürünlerin tanıtımını yaparken bir yandan onları dış etkilerden koruyan, ürünleri bir arada tutmayı sağlayan ve pazarlama işlemini kolaylaştıran dış örtülere ambalaj denir. Ambalajlar karton, metal, kâğıt, cam, plastik vb. Birçok maddeden yapılabilir. Ambalajlar ürünlerin kolay taşınabilir olmasını sağlar ve ürünleri korur. Bir yandan da tanıtım amacıyla kullanıldığından dolayı etkili bir reklam aracıdır.

Ambalaj Tasarımı Nasıl Olmalıdır?


Ambalaj, ürünler için oldukça faydalı olmakla birlikte üzerinde taşıdığı bilgilerle de müşterilere de fayda sağlar. Bu sebeple markaların ambalaj tasarımı bilgi verici olmalıdır. Bilgi, tüketiciyi çok zorlamadan, akılda kalıcı ve basit anlatımlarla aktarılacak şekilde verilmelidir. Müşteriler, ambalaja baktıklarında ürün hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Müşteriler, soru işaretlerinin yanıtlarını ambalajı okudukları zaman görmelidirler.

Ambalaj Tasarımı Nasıl Yapılır?

  • Ambalaj tasarımı yapılırken içerisinde markanızı tanıtan bilgilendirmenin olması gerekir. Bununla birlikte markanızın logosu ve iletişim bilgilerinizin yer alması müşterilerin size ulaşmasında kolaylık sağlar.

  • Ambalajı gören tüketici, o ürünü satın almak istemelidir. Bu sebeple ambalajların aslında bir reklam aracı olduğunun bilincinde bir şekilde tasarım yapılmalıdır. Ambalajın tasarımı hem sizin hem de ürününüzün kalitesini yansıtmalıdır.

  • Ambalajın tasarımında kullanılan renkler, markanıza ve ürünün kendisine uyumlu olmalıdır. Görsel olarak çekici olması müşterilerin de ilgisini çeker.

  • Ambalajın tasarımı için geniş düşünmeniz gerekir. Tasarımın tek bir yüzü değil diğer yüzleri de dikkate alınmalıdır. Bunun etkileyiciliği artması için 3d tasarım modellerini inceleyebilirsiniz.

  • Ambalaj tasarımında kullanacağınız yazı stili, logonuzun yeri, arkaplan rengi ile yazının renginin uyumu, yazı puntoları gibi detayların yaratıcı olması ambalajınızın dikkat çekici olmasını sağlar ve kullanım kapasitesini arttırır.

  • Markanızın ürünlerinin ambalajına bir farklılık katabilirsiniz. Hedef kitlenize uygun bir dikkat çekici özelliği olması ürününüzün akılda kalıcı olmasını sağlar. Örneğin hedef kitlenize göre ambalajınızın plastik atık olmamasını tercih etmeniz müşterilerinizde olumlu etki yaratır. Bu şekilde müşterilerinizin taleplerini ve isteklerini önemsediğinizi göstermeniz sizi sektördeki rakiplerinizden ön plana atar ve ilk akla gelen isim olmayı başarabilirsiniz. Ambalaj, küçük bir detay gibi görünse de aslında markanızı temsil eden önemli bir unsurdur. Bu sebeple her detayını incelikle düşünmelisiniz.